Datum: 27 juni 2001
Geweest in: Nederland, Duitsland
Bijzonderheden: mijn eerste chase, met 10 medepraktikanten en begeleider: Eric Terpstra


Weerssituatie:
Een onweersstoring, ontstaan in Frankrijk was naar het noorden opgerukt en een eerste lijntje had al wat gedonder gegeven boven de Noordzee. Het tweede lijntje kwam in de nanacht/ochtend het land opzetten. Dit onweer is lekker bezig geweest in het westen. Uit deze buien kwam een outflow, welke botste met de (zwakke) oostelijke basisstroming (wind). Op dit botsingspunt ontstond een convergentie lijntje, welke wij nader bekeken hebben. Daar achter zaten de buien

De dag zelf:
Deze convergentielijn ging gepaard met een draaiing en aantrekken van de wind. Dit was zo rond 8 uur al in Wageningen gebeurd wat een van mijn medepraktikanten waargenomen had. Vanaf 8:30 waren wij kaartjes en radarbeelden van de voorafgaande uren aan het bekijken. We extrapoleerden daaruit de neerslag zo rond 9en over Wageningen zou komen. Prompt stonden we toen rond 9en bij het raam, net op tijd om een mooie CG (met flinke meander) te zien. Dat was eigenlijk ook het enige, want als je goed naar de wolken keek zag je op sommige plekken al blauw tussendoor. Dit lijntje zou dus uitdoven.
Toch hebben we besloten om op weg te gaan, om in het warme gebied voor de convergentielijn te komen om te kijken of daar nog wat zou gaan gebeuren. Eerst wilden we richting Twente, maar die plannen zijn toch maar gewijzigd omdat het daar iets te snel ging qua weer. Toen zijn we Duitsland in gereden, richting Hamm, bij het Ruhrgebied. Toen we daar waren, waren we de regen en de meeste bewolking kwijt en was het warm, windstil en broeierig. Dat was wel veel belovend voor enige convectie. We hebben in de buurt een dorpje (Neu-Beckum) met terras opgezocht en zijn daar, in afwachting van de ontwikkelingen, verder gegaan met kaartjes analyseren. We hadden ook nog de beschikking over een laptop met mobiele verbinding en Weerbeeld, waardoor we ook nog oa radarbeelden op konden halen om de buien te volgen. We hebben daar een flinke tijd gezeten, maar er gebeurde nog niet veel (lucht te droog/te grote inversie), en we besloten (rond 2en) toch weer wat terug richting W te gaan. Onderweg zagen we nog wat Ac (floccus en castellanus). We zijn gestopt op een parkeerplaats aan de snelweg bij het plaatsje Waltrop. Daar waren al wat kleine cumuli te zien, maar zij konden de inversie nog steeds niet overwinnen. Na een tijdje kwam er steeds dikkere cirrus vanuit het zuiden op rukken, welke de convectie nog meer zou gaan verhinderen en we besloten richting N te gaan. Vlakbij Oost-Nederland was een gebied met hoge dauwpuntstemperaturen (hoge luchtvochtigheid), en daar zou de convectie toch wat harder moeten gaan... Bij de volgende stop (ong.16:00) zagen we ver in het W al grotere cumuli, wat een aanwijzing was dat we op de goede weg zaten. We gingen dus wat meer richting westen. Bij de volgende stop (rond 5en, nog net in Duitsland bij Bad Bentheim) zagen we een flink uit de kluiten gewassen Cu en deze ontwikkelde in behoorlijk tempo verder (deze was aan het 'toweren'). Dit was echt veelbelovend. Op de radarbeelden konden we enkele buien boven Oost-Nederland zien en we besloten te kijken of we deze konden onderscheppen. Helaas moesten we via Enschede en het stadsverkeer leverde ons wat vertraging op waardoor de bui uiteindelijk ons net buiten Enschede onderschepte ipv omgekeerd. Ik heb verder geen onweer gezien, maar we zijn ook niet dwars door de bui heen gereden, we hebben alleen de voorste begrenzing geschampt. Wat nog wel even leuk is om te vermelden dat we heel abrupt een regengordijn met aardig dikke druppels binnenreden. Dit was heel goed te zien vanuit de auto. De chase eindigde bij de Mac bij Holten :) en na ruim 500 km te hebben gereden waren we tegen 9en weer terug in Wageningen.