Speciaal verslag storm 27 oktober 2002.

Ook in Wageningen zorgde de storm voor veel overlast.
Terwijl er aan de kust een dikke 11 Beaufort stond (een ZEER ZWARE storm dus), zaten we hier 's middags in Wageningen ook zeker bij de grens van 9 beaufort (21 m/s). Samen met nog hardere windvlagen en regen later op de dag was het dus echt beestenweer. In de avond nam de wind langzamerhand weer af en ook hield de regen op.
Ik heb me zelf 2x buiten gewaagd vandaag, vanmiddag net voor de storm hier zijn hoogtepunt zou bereiken en vanavond toen het weer rustiger was nog eens om nog even de schade te bekijken.
Ik heb helaas nog geen foto's gemaakt (ik had geen rolletje dus dan houdt het snel op).
Ik zal morgen eens kijken of ik bij daglicht wat van de schade aan bomen enzo kan fotograferen (eerst een rolletje 'scoren' ;)).
Daarnaast zal er ook wel weer meer nieuws en info te vinden zijn.


Wat posts van mij op een Nederlands weerforum:

 • Ik ben net (15.30-16.00) even buiten geweest, even rondkijken.
  Voor de flat lag de grond bezaaid met rode besjes (ongetwijfeld niet eetbaar voor ons mensen) afgewaaid van kleine boompjes vlakbij de flat. Qua takjes ed viel het nog mee. Verderop bij de weg waren er wel wat aardige takken van de bomen afgewaaid. Toen ik even later weer terugliep zag ik een brandweerauto rijden en impulsief ben ik toen mijn fiets opgaan halen en rende ik tegen de wind in naar het fietsenhok (was moeilijk, maar ik kwam nog wel vooruit ;)). Bult herrie in het tochtende fietsenhok, en ik kreeg de deur met heel veel moeite weer open. Toen ben ik richting Bennekom gaan fietsen, de brandweerauto achterna, maar ik ben vrij snel weer omgedraaid. Deze weg is namelijk vergezeld van een rij bomen zowel links en rechts en ik zag al een armdikke grote bebladerde tak op de grond liggen en verderop bij een opener stuk dat het nog harder waaide en ik vond het niet echt safe om nog verder te gaan op mijn fietsje. Toen ik weer terug bij de flat was zag ik aan de overkant ook nog een boom in 2en gespleten over bijna de gehele lengste van de stam. De wind was inmiddels nog wat toegenomen en ik heb na het binnen zetten van mijn fiets nog even in het portiek van de flat gekeken en het ging er hard aan toe.

  Het was soms gewoon toch eng buiten vooral omdat hier veel grote bomen staan. En tja toch was ik niet de enige die zich buiten waagde, met name aan het begin waren er best wat mensen te voet of te fiets. Maar goed voorlopig blijf ik nog even binnen, terwijl mijn huisgenoot genoodzaakt is om naar zijn werk te gaan...

  Trouwens vrijdagnacht in Diepenveen vanuit mijn dakraam ook nog mogen genieten van onweer (2 donders) en fel weerlicht, tussen 1:30 en 2:00. Zaterdagochtend zat er 3 mm en een afgewaaid blad in de regenmeter. En nee, ik ben niet natgeregend op de fiets, de buienlijn was al eerder langsgeweest (zo rond de tijd dat ik in Wageningen op de bus stapte).

 • Huisgenootje dat vanmiddag naar huis ging strandde uiteindelijk op het station in Arnhem en moest de 'hulp' inroepen van haar ouders om naar ouderlijk huis te komen.
  Er waren in het begin van de middag al bomen omgewaaid op de Wageningse berg en de bus (lijn 86 naar Arnhem) moest slalommen via het fietspad...

 • Langs de weg voor de flat, enkele grote takken (min polsdik) gevonden. Zelfs een 'houten been' van dood hout weliswaar. Aan de overkant van de weg is een parkje met veel bomen (nogal wat ook in blad) bij een universiteitsgebouw (De Leeuwenborgh), en daar was meer schade zichtbaar in de vorm van bloot hout. Oa de al eerder vermelde boom, waarvan de stam over de lengte van een meter of 4 verticaal in tweŽen gesplitst. De ene helft hangt nu in een buurboom. Voor de rest zijn er nog meer grote takken afgerukt, maar ik ben het parkje verder niet ingelopen, dat doe ik overdag wel een keertje. Terug aan deze kant van de weg lagen er ook weer een paar grote takken gedeeltelijk op het fietspad, die heb ik maar ff wat opzij gelegd.

  Qua weer is het iig weer stukken rustiger en ik zal morgen bij daglicht nog wel meer schade zien.
  de brandweer bezig met een boom over de Grintweg, foto gemaakt door Henk van Holland (gevonden bij De Gelderlander).

  Tja schade... voornamelijk in de vorm van omgevallen bomen (oa. een op de Nobelweg en ook een op de Hollandseweg) en afgerukte takken (aardig grote exemplaren zaten ertussen) en veel blad op de grond natuurlijk. Ook buiten de bebouwde kom zijn er bomen omgegaan, zoals bijvoorbeeld in het bos op de Wageningse Berg:

  Dennis Hakvoort in het Borrelboek van Studievereniging Pyrus:
  "...en het waaide 's morgens al heel hard. Ik lag te rillen in mijn bed vanwege de tocht. Dit moest een gedenkwaardige dag worden. Op het balkon was het rond het middaguur al echt gevaarlijk, dus Logt van de Wijs en ik gingen het bos in toen de bomen rond de flats begonnen te knappen als luciferhoutjes. De weg van Wag naar Renkum was al geblokkeerd door een woudreus (geen auto eronder!) en in het bos kwam de grote klap om 4 uur...het halve bos ging plat en als een wonder zijn we ontsnapt aan de vallende sparren, eeuwenoude beuken en andere veeltonners....De dood is zelden zo dichtbij geweest. Die windvlaag leek sterk op een ATOOMBOM !!!!! Vervolgens hebben we 2 uur in de regen in een weiland midden in het krakende instortende bos gestaan alvorens we weg konden, totaal verregend, maar ongedeerd."

  of in het Binnenveld:

  Oscar van der Velde in een reactie op een mail van mij naar de Bijzonder Weer-lijst:
  "Ten noorden van Wageningen op de route Lange Rijnsteeg tot aan de snelweg bij Ede heb ik zeker 7 bomen omver zien liggen. Dit waren bijna allemaal dikke eiken. Sommige waren gewoon doormidden geknakt. Langs de Lange Rijnsteeg lagen er wel vijf binnen 2 km fietsen. Inmiddels zijn de meesten weggehaald."

  Dit was trouwens mijn mailtje (wel zonder aanhef enzo ;)):
  "Ook Wageningen heeft te kampen gehad met de storm van gisteren. Terwijl er in de ochtend en vroege middag nog lustig doorgehockeyd werd bij de hockeyclub, waaiden er elders al bomen om (oa op de N225 naar Renkum/Arnhem over de beboste Wageningse Berg, deze weg is later op de dag ook afgezet). Ook Ouwehands Dierenpark bij Rhenen was niet schadevrij: er was een boom op het gebouw van de zeeleeuwen show gekomen, de dieren waren ongedeerd.

  Nog enkele getallen van meteostation Haarweg: De hoogste windstoot hier betrof 30,8 m/s op 10 meter, en in de middag heeft de wind enige tijd rond/boven de 20 m/s gezeten. Verder is er 20,6 mm neerslag gevallen (en heeft de zon 'wel' 46 minuten geschenen)."


  En ik heb nog wel meer verhalen over omgevallen bomen van huisgenoten gehoord, zo was de Nijenoordallee bij de Bornsesteeg ook een versperd geweest door een boom die het verticale met het horizotale verruild had. Op Wagenigen-Hoog bemoeilijken omgeallen bomen en afwaaiende takken het zondagsklusje van een postbode (brievenbussen 'lichten'), met name de bereikbaarheid van sommige brievenbussen was aardig afgenomen door de gevolge van de storm.


  Storm geselt Gelderse Vallei
  Door onze verslaggever


  EDE/WAGENINGEN - De zware storm heeft dit weekeinde veel overlast veroorzaakt in de Gelderse Vallei. Politie en brandweer hadden hun handen vol aan meldingen over ontwortelde bomen en afgewaaide takken en dakpannen. In Ede werd de Koninklijke Marechaussee ingeschakeld voor bijstand.
  Honderden mensen belden het politienummer 0900-8844 met meldingen van ontwortelde bomen, weggewaaide reclameborden, loszittenden panelen en takken op de openbare weg.
  's Middags zijn in de gemeente Ede de meeste provinciale wegen afgesloten vanwege omgevallen bomen en takken op de weg. Het gaat om de N224 en de wegen rond Otterlo, Wekerom en Harskamp. In Harskamp namen bomen bij hun val op sommige plekken grote happen asfalt uit het wegdek mee. Deze straten, zoals de Kraatsweg, werden ook afgesloten.
  Een gaslek zorgde op de Krommesteeg in Bennekom voor onrust. De wortels van een omvergewaaide boom maakten de leiding stuk. Nuon is de hele avond bezig geweest met spoedreparatie.
  "We hebben iedereen opgeroepen, zo'n honderdtwintig man", meldt brandweerwoordvoerder A. van Maren zondagavond om half acht. "Met al ons materieel rijden we door de gemeente Ede. Er zijn bijzonder veel meldingen binnengekomen, inmiddels 240. Er staan nog zeventig open. We kunnen niet overal bij met de hoogwerker vanwege de wind. De belangrijkste meldingen gaan voor, die waarbij dreiging bestaat. Het gaat vooralsnog vooral om omgewaaide bomen. Persoonlijk ongelukken hebben zich tot nu toe niet voorgedaan."
  De schade in de Gelderse Vallei is groot. In Veenendaal en Rhenen vielen drie gewonden. Een kind kwam onder een boom en bezeerde daarbij haar enkel. Twee brandweermannen raakten gewond bij werkzaamheden.

  In Bennekom viel een boom op een garage. De daarin geparkeerde auto raakte zwaarbeschadigd. Ook aan het Asserpark in Wageningen viel een boom op een geparkeerde auto. In het bosrijke Wageningen-Hoog en aan de Grintweg vielen bomen met kruin en al op woningen.

  Volgens de brandweer is de schade extra groot, omdat de bomen nog bladdragend zijn. De rukwinden ondervinden daardoor meer weerstand van de bomen, zodat ze sneller omwaaien.
  Brandweerlieden haalden zaterdagochtend uit voorzorg zes bomen omver aan de Harnsesteeg in Bennekom. Ze hingen al vervaarlijk over de weg. Op de Slijpkruikweg in Ede werd een auto getroffen door een omgevallen boom.
  Een pergola aan de Joh. Vermeerstraat ging op gelijke wijze kapot. In het buitengebied boven Ede verloren drie boerenschuren hun dak voor een groot gedeelte. In Ouwehands Dierenpark in Rhenen waaide een boom op het Zeeleeuwentheater. Het pand liep schade op. De dieren bleven ongedeerd."


  En nog ff een stukje thuisthuis. ;)
  "Bij Diepenveen stond lange tijd een trein met passagiers stil doordat een boom de bovenleiding kapot had getrokken en de trein had geschampt"
  Afkomstig van de site van het Deventer Dagblad.

  Als besluit nog wat getallen en grafieken, allen afkomstig van Meteostation Haarweg:
 • De dag in cijfers.
 • Luchtdrukverloop gedurende de dag.
 • Temperatuurverloop gedurende de dag.
 • Neerslag gedurende de dag.
 • Windrichting gedurende de dag.
 • Windsnelheid gedurende de dag.