Speciaal verslag stortbuien 5 augustus 2002.

Op 5 augustus 2002 hebben 2 flinke stortbuien huisgehouden in Wageningen, welke ook de nodige wateroverlast veroorzaakt hebben.
Het barstte om 16:30 los, met een kleine tussenpauze tussen (ongeveer) 17:15 en 17:30, tegen 19:30 werd het weer droog.
Op het Meteostation Haarweg van de Universiteit (wat even westelijk van de Wageningse bebouwde kom ligt), is er in die 3 uur in totaal 37.2 mm regen gevallen, met een uitschieter van ruim 7 mm in 10 minuten.
Ik heb het zelf ook mogen ondervinden en omdat ik me niet kan heugen om zoiets ooit (bewust) meegemaakt te hebben volgt hier een speciaal verslag.
Ik heb helaas geen foto's gemaakt (ik had geen rolletje dus dan houdt het snel op).

Ook hebben studiegenoten van mij een verslag in woord en beeld gemaakt, zie www.weersite.net.

Een post van mij op een Nederlands weerforum:

Stortbui gehad + onweer

Verstuurd door: Saskia (Wageningen)
Datum: maandag, 5 augustus 2002 17:46

Jaja, na een paar dagen droog staan krijg ik het terug betaald met rente.

Tegen 16:30 begon het te regenen in Wageningen wat uitmondde in een stortbui.
Tegen 16:50 was de intensiteit alweer zodanig afgenomen dat ik dacht naar huis te kunnen gaan.
Maar helaas toen een studiegenote die ook naar huis moest wat later de buitendeur van het universiteitsgebouw (in zuidwestelijk Wageningen) open deed plenste het weer net zo hard.
Toch maar naar buiten gerend en onder het fietsenafdakje gaan staan. Toen merkten we dat het ook nog onweerde (niet echt intensief daarentegen).Het plenste zo hard dat de waterafvoer van het dak van de fietsenstalling de speciaal eronder gesitueerde putten overstelpte.
Na 17:05, toen het plenzen nog steeds niet echt verminderd was, maar besloten dat we niet wilden wachten en is eerst mijn studiegenote weggegaan en ik wachtte nog even totdat het wat minder hard leek te regenen. Gelukkig werd de regen inderdaad minder onderweg en om 17:12 toen ik stond te wachten bij de stoplichten (kruising Rooseveltweg/Lawickse Allee) was de regen van wat 'redelijker' intensiteit. Wel lag er erg veel water op de weg, het stroomde zelfs naar lagergelegen punten. Toen ik richting flat (Wageningen NO) reed werd het echter wel minder nat op de weg (minder plassen ed) en was het inmiddels wel vrijwel droog.

Helaas was dit niet het enige want het regent nu weer aardig hard + onweer.

PS: Volgens mij is de pluvio op de Haarweg ook buiten schot gebleven, want die gaf over de eerste 20 min stortbui maar 0.3 mm en stond net op iets van 4 ofzow.


E-mail verzonden naar de bijzonder weer-lijst:

Hallo allemaal,

Wageningen heeft vandaag zijn deel wel weer gehad qua stortbuien.

De eerste bui begon om 16:30 uur en duurde zeker tot 17:15.
Het ging er even flink hard op met dus ook wat onweer en leverde al
aardig wat neerslag op (alhoewel het op de Haarweg meeviel met een mm of 4),
ik zag onderweg ook nog het water over een kruispunt naar beneden stromen.
Toen ik thuis was zag ik alweer een erg donkere en dreigende lucht aan komen
en dat werd dus de tweede bui.
Dit was echt een hele erge stortbui: het zicht liep terug tot zeker binnen de km.
Het onweerde weer en waaide ook flink, de regen kletterde hier op 10 hoog
over het balkon tegen de ramen aan en ik zag de regenschermen over de velden
hier waaien.
Aan het einde van de bui was te zien dat de voetbalvelden hier beneden
gedeeltelijk blank stonden en dat heb ik in de 4 jaar dat ik hier woon nog niet gezien!

Meteostation Haarweg geeft op dit moment (17:00 UTC) 36.6 mm aan en het regent nog steeds redelijk door.

Ik vraag me af of dit in de lagergelegen delen van Wageningen nog tot
wateroverlast heeft geleid. Ik zou er in ieder geval niet verbaasd over zijn.


Nog een post van mij op dat Nederlandse weerforum:

The day after the evening before...

Verstuurd door: Saskia (Wageningen)
Datum: dinsdag, 6 augustus 2002 16:57

Vanochtend werd ik onderweg naar de universiteit meteen met de neus op de feiten gedrukt (gelukkig niet letterlijk ). Onderweg fietste ik langs een (klinker)straat (de Van Uvenweg) waar aan de zijkanten van de weg nog zand lag als getuige van een tijdelijke overstroming, ook op het fietspad lag een beetje zand.
Eenmaal achter de computer, nog ff snel rondgeneusd naar verhalen, ik kon wat vinden op de site van weeronline, Omroep Gelderland (tt 110) en last but not least De Gelderlander, waarop een heel stukje stond. Op de MC site stond niks, wat me een beetje tegenvalt gezien het feit dat ze wel een heel verslag over die bui in Garderen erop hebben staan, maar gebeurt het net buiten hun kantoor, wordt er niks over gezegd. Dan had weeronline het sneller bekeken. Maar goed het kan wel zijn dat ze wat ze nu hadden geplaatst al genoeg vonden. ;)

En net op de terugweg naar mijn kamer, mijn vaste route genomen (van Duivendaal langs de Lawickse Allee naar de Roosevelt weg). Ook nu kon ik onderwg nabij het centrum de sporen van het water nog goed zien, zelfs structuren in het achtergelaten zand die op stroomribbels leken.

Overigens is er gisteren ook enorme wateroverlast in oa Roosendaal en Hilversum geweest, en daar is ook nog wel wat over te vinden op internet.

Er is gisteren in totaal 37.2 mm op Meteostation Haarweg gevallen in zo'n 3 uur, 1x is daar in 10 min ruim 7 mm gevallen.

Ik ga het vanavond ook op mijn website vermelden, wat het is voor mij iig een beleving die ik me me nog lang zal kunnen heugen.
Nog even ter illustratie, bij de tweede periode met zware regenval kwamen de voetbalvelden (waarop ik uitzicht heb vanuit mijn kamer) blank te staan en dat heb ik in de 4 jaar dat ik hier woon nog niet eerder gezien.


Het dagblad "De Gelderlander" had al snel een verslag over de wateroverlast op hun website staan:
Klik hier voor het gehele verslag.

"Forse wolkbreuk treft Wageningen
Door onze verslaggevers

WAGENINGEN - Een zware wolkbreuk heeft gisteren veel overlast veroorzaakt in Wageningen. In twee uur tijd viel er 67 millimeter water, het drievoudige van de wolkbreuk die vorige week Ede en Veenendaal trof. In Wageningen liepen kelders vol en stond het water ook in sommige woonkamers. De brandweer kreeg 41 verzoeken om hulp.

De wolkbreuk duurde gisteren opvallend lang. Vanaf half vijf tot half zeven regende het onophoudelijk hard. De bui bleef twee uur hangen tussen de Wageningse - en Grebbeberg en schoof amper op in noordelijke richting.

De gevolgen in Wageningen waren uitzonderlijk. Putdeksels in wegen spoten omhoog, in tientallen huizen borrelde het water uit gootstenen op en meldingen over lekkages van daken waren er legio.

Op sommige wegen was de waterstand zelfs enkele tientallen centimeters hoog, waardoor automotoren afsloegen. Het drukke kruispunt Rooseveltweg/Lawickse Allee werd enige tijd afgesloten omdat er heel veel water stond. Ook was er wateroverlast op het 5 Meiplein, de Rooseveltweg en in de Tarthorst waar het winkelcentrum enige tijd onbereikbaar was. Restaurant Asia Plaza kampte met lekkage.

De meeste meldingen over wateroverlast binnen woningen kreeg de brandweer uit de wijken rond het stadscentrum.

Kelders stroomden vooral onder in de omgeving van de Julianastraat, Vanenburgstraat, Van Uvenweg, Irenestraat, Lijnbaanstraat, Dijkstraat, Nudestraat, Plantsoen en Tart- en Roghorst. Ook in het politiebureau aan de Rustenburg stroomden de kelders vol. Brandweercommandant J. Zijp, die van een uitzonderlijk noodweer sprak, kreeg hulp van de korpsen uit Bennekom en Ede, in totaal werden tot laat in de avond zestig brandweerlieden ingezet. De wolkbreuk was erg plaatselijk. In Bennekom was er enige hinder en uit Rhenen kwam er alleen een melding van Huize Heimerstein, aan de Wageningse kant van de Grebbeberg. over wateroverlast. De extreem hoge waterstanden in stadsgracht en vijvers zorgden voor een zeer vreemde aanblik, maar voorkwamen nog meer problemen in omliggende woonwijken."


In de avond van 6 augustus kwam Meteo Consult ook nog met een uitgebreid verslag:
Het gehele verslag plus meer info over deze stortbuien.

"Chaos door wolkbreuken
dinsdag 06 augustus 2002

Er vielen dinsdag meerdere stortbuien in ons land en 1 daarvan richtte zich op Wageningen en Bennekom. Omdat Meteo Consult zich in Wageningen heeft gevestigd, konden meerdere meteorologen de chaos van nabij meemaken.

Rond 16.00 was er nog niks aan de hand, maar in het zuiden en oosten begon de lucht er al behoorlijk dreigend uit te zien. Rond 16.15 begon het te druppelen en waren in de verte al de eerste donders te horen. Maar daarna ging het snel. Het begon te stortregenen en het leek wel een eeuwigheid te duren. Na circa een uur werd het minder, maar de bui verhevigde zich na een korte tijd opnieuw en pas rond 18.00 werd het allemaal minder hevig. Toch regende het ook toen nog bijna drie kwartier soms stevig. De waterhuishouding kon de enorme watervloed niet aan, zeker ook doordat Wageningen gedeeltelijk op een heuvel is gebouwd; de zeker onder oudere voetballiefhebbers bekende Wageningse Berg.

En juist aan de voet van die “berg” bevindt zich het centrum van Wageningen met busstation, winkels en een druk kruispunt.

Het water stroomde als een echte rivier van de heuvel af en in een mum van tijd stond het gebied aan de voet ervan onder water. Winkels sloten hun deuren omdat het water naar binnen stroomde en het kruispunt werd afgesloten voor alle verkeer om erger te voorkomen. Pas na enige tijd kon, met behulp van brandweer en politie, het sein “water meester” gegeven worden. Alleen de grote hoeveelheid zand op de weg deed toen nog terugdenken aan de rivier van even daarvoor.

Overigens stonden op veel meer plaatsen de wegen tijdelijk blank. Niet alleen in Wageningen overigens, ook in Bennekom. Daar kwam de regen met twee millimeter per minuut naar beneden, zo’n 120 millimeter per uur."

Een stuk dat enige dagen later in De Gelderlander stond.

Wolkbreuk ernstiger dan in Ede
Door onze verslaggever

WAGENINGEN - Het Wageningse weerbureau Meteoconsult spreekt van een 'heftige wolkbreuk', die Wageningen gisteren getroffen heeft. "De intensiteit was wisselend", zegt D. Wilt van Meteoconsult, "soms regende het gewoon flink, maar even later was het net of er boven bakken werden leeggekieperd."


Zoveel water als er gisteren in Wageningen viel was uitzonderlijk, aldus Meteoconsult. De bui viel dan ook in de categorie heftige wolkbreuk. De regen die Ede en Veenendaal vorige week dinsdag trof was weliswaar even intensief, maar duurde 'slechts' veertig minuten. Daar viel 22 millimeter neerslag, in Wageningen het drievoudige. Meteoconsult registreerde in de wijk Tarthorst 67 millimeter, maar elders in Wageningen kan het nog meer zijn geweest. In het zuidelijke deel van Bennekom viel gisteren ook liefst veertig millimeter.

Bennekomse meteoroloog: 'onvergetelijk'
Door ERIC WIJNACKER

BENNEKOM - De Bennekomse meteoroloog Tom van der Spek heeft minutieus bijgehouden hoeveel water er maandagavond tijdens de wolkbreuk in Bennekom is gevallen. "Veertig millimeter, weliswaar minder dan de 67 millimeter die in de Tarthorst in Wageningen is gemeten, maar zoiets heb ik hier nog nooit meegemaakt. 't Is onvergetelijk."


Van der Spek werkt bij Meteoconsult in Wageningen en geniet landelijke bekendheid als 'weerman' bij onder meer Sky Radio. Een dag na dato is hij nog steeds vol van het weerkundige evenement dat hij meemaakte. De intensiteit en lange duur van de wolkbreuk overvielen ook hem maandagmiddag. "Op ons kantoor op het Agro Business Park in Wageningen zagen we we weliswaar op de radar dat er in Wageningen-stad de hoogste intensiteit aan regen viel, maar als we naar buiten keken leek dat nogal mee te vallen. De radar gaf als hoogste intensiteit aan dertig millimiter per uur of meer in Wageningen-stad, maar op het Agro Business Park was daar geen sprake van. Noordwest en Bennekom hebben die eerste wolkbreuk dan ook niet meegekregen."

Na een blik op de radar ging Van der Spek met een gerust hart naar huis in Bennekom en daarbij werd hij op de hielen gezeten door de wolkbreuk die heel langzaam naar het noorden uitbreidde. Thuis in de omgeving van de Torck- en Molenstraat in Bennekom begon het plotseling heftig te regenen. "Toen viel er in Bennekom vijfendertig millimeter in drie kwartier, een ongekende hoeveelheid water. Zo snel is mijn regenmeter in de twaalf jaar dat ik in Bennekom woon niet gevuld. Een absoluut record dat niet snel wordt gebroken. Daar kwam in het uur dat er op volgde nog vijf millimeter bij. Dat lijkt niks in verhouding, maar is ook veel. Geen wonder dat de Torckstraat een brede rivier was geworden, geen riool kan zulke hoeveelheden in zo'n korte tijd aan."

Bij Meteoconsult en Van der Spek zijn veel vragen binnengekomen over de wolkbreuk. "De kans dat het in Bennekom nog eens meer dan veertig millimeter regent in een etmaal doet zich gemiddeld eens in de vijf jaar voor, voor mij was dat de tweede keer in twaalf jaar dus dat kon wel weer eens. Maar in zo'n korte tijd is uniek. Of we dat nog eens meemaken moeten we maar afwachten." Voor Wageningen, waar op sommige plekken nog meer water viel, is dat helemaal de vraag.

Als meteoroloog heeft Van der Spek iets unieks meegemaakt: "Nu eens niet per radar ver weg, maar rond mijn eigen huis. Ik heel wat opnames gemaakt en de gegevens goed geregistreerd. Bennekommers en Wageningers hebben iets heel bijzonders meegemaakt op deze maandagavond. En dan te bedenken dat een medewerker van ons die in Ede-Noord woont slechts anderhalve millimeter registreerde. Bennekom veertig en de Tarthorst in Wageningen zelfs zevenenzestig. Een mooiere illustratie dat lokale verschillen groot kunnen zijn bij zo'n wolkbreuk is er eigenlijk niet. Het was, ondanks alle ellende, onvergetelijk."