Re: Druk

Verstuurd door: joachim
Datum: vrijdag, 17 januari 2003 15:59

Als antwoord op: Re: Druk (Cees(Rotterdam))

Inderdaad, een duidelijke uitleg.

Ik zag echter voornamelijk de vertikale luchtbewegingen als oorzaak voor het ontstaan van hoge- of lagedrukgebieden. Vertikale bewegingen die op hun beurt worden veroorzaakt door vertikale temperatuurcontrasten. Koudere bovenlucht die boven relatief warm zeewater terechtkomt bijvoorbeeld, levert onvermijdelijk een opstijgende luchtbeweging op, en zorgt voor het ontstaan van nieuwe, of het voeden van bestaande lagedrukgebieden.
Misschien wat simpel verder redenerend, ontstaat een hogedrukgebied dan bij voorkeur in omgekeerde situaties: koud beneden, iets warmer in de bovenlucht.
Ongetwijfeld zijn gewicht van de luchtkolom, en vertikale bewegingen (van die luchtkolom) beide verantwoordelijk voor de uiteindelijke druk aan de grond.

Een mooi voorbeeld van het ontstaan van een (kleine) depressie, was op 6 januari 1985, (koude, noordelijke stroming boven de Noordzee recht naar Vlaanderen, met een echte sneeuwstorm als gevolg). Dat is er eentje uit mijn jeugd. 't Moet niet altijd 1963, 1947 of 1979 zijn, hé.